Dobre lody domowej produkcji

Produkowanie domowych lodów jest znakomitym sposobem na stworzenie smacznego deseru, bez barwników oraz konserwantów. Domowe lody są zdrowe, nie zagrażają zdrowiu i dają dużo przyjemności łasuchom. Kiedyś produkowanie domowych lodów wymagało sporo pracy i zachodu. Dzisiaj jest o wiele łatwiejsze i szybsze. Ile trzeba wydać na maszynę do lodów domowych? Nie są to duże kwoty – wystarczy wydać od 150 do 400 złotych, aby cieszyć się domowymi lodami w różnych smakach, z orzechami czy rodzynkami. Maszyna do lodów kręci domowe lody, sorbety oraz napoje mrożone. Dzięki niej świat domowych deserów staje się bogaty. Nie tylko dzieci doceniają domowe lody – dorośli są łasuchami i chętnie spróbują takich deserów. Do lodów dla osób dorosłych można dodać nieco alkoholu albo wiśni w spirytusie. Dzieciom spodobają się lody w niebieskim kolorze, tak zwane lody smerfowe, które kojarzyć się będą z popularną bajką.

Jak funkcjonuje domowa maszyna do lodów?

Maszyna składa się z misy lub dysku, które należy włożyć do zamrażarki na dobę przed kręceniem lodów. Misa ma specjalny płyn między ściankami, który musi być zamrożony. Zimną misę lokuje się później w maszynce, wkłada się do niej mieszadło, podłącza się maszynkę do prądu i wlewa do niej schłodzoną mieszankę. Masa do produkcji lodów lub sorbetu musi być schłodzona do temperatury panującej w lodówce. Najpierw włącza się maszynę, a później wlewa się do niej schłodzoną mieszankę. Pod koniec produkowania lodów dodaje się kawałki owoców oraz cząstki czekolady. Im większa moc maszyny do lodów, tym lepiej. Lody po 20-45 minutach są bardzo gęste i puszyste. Nie można ich jednak jeszcze formować w gałki. Najpierw trzeba je włożyć do zamrażarki na kilka godzin i dopiero później tworzyć z nich kulki. Domowe lody są twarde, po kilku dniach nie można jeść ich od razu po wyjęciu z lodówki. Najpierw muszą się lekko rozmrozić, co trwa prawie godzinę.

Jak powstają domowe lody?

Domowe lody produkuje się z naturalnych składników, bez farbek oraz konserwantów. Można przygotować lody z mleka krowiego, sojowego, ryżowego, bez laktozy. Smaczne są też lody bez dodatku jajek lub z fruktozą czy ksylitolem. Zimą do lodów można dodawać owoce ze słoików lub mrożone.

W maszynce ważna jest pojemność. Najlepiej kupić maszynkę, w której zmieści się 1 litr lodów. Moc jest ważna, im większa moc, tym lepsze lody powstaną. Kompatybilność maszynki z robotem kuchennym jest istotna, bo może wystarczy kupić dostawkę do produkcji lodów, a nie całe urządzenie. Domowe lody są puszyste i smaczne, jednak znacznie droższe niż lody sprzedawane w sklepie. Domowe maszyny do lodów, czyli maszyny do lodów tradycyjnych przydadzą się w każdym gospodarstwie domowym. Niektóre maszynki do lodów przygotują nawet 1,5 litra smakowitych lodów, które można serwować z bitą śmietaną, owocami czy sosami owocowymi. Najdroższe maszyny do lodów mają kilka cennych funkcji – są wyposażone w wyświetlacz LCD, nie wymagają wstępnego zamrażania, nie potrzebują miejsca w zamrażalniku, pozwalają przygotować lody bardzo szybko, w czasie jednej lub dwóch godzin. Wyjmowana misa jest pokryta powłoką nieprzywierającą, a pojemność urządzenia wynosi 1 litr. Moc 135 watów pozwala całkiem dobrze produkować lody, szybko, łatwo i bez konieczności wielogodzinnego oczekiwania. U
Dzięki maszynce do lodów można przyrządzić lody o wielu smakach: truskawkowe, malinowe, czekoladowe, waniliowe, śmietankowe, jagodowe, bananowe, pistacjowe i wiele innych. A do tego wystarczą owoce, mleko, cukier i maszynka do robienia lodów. Wystarczy 100 gramów cukru, można go jednak zastąpić ksylitolem lub stewią – te ostatnie składniki docenią na pewno osoby odchudzające się, dbające o szczupłą sylwetkę. Śmietanka i dwa żółtka jajek są ważne dla dodania jakości domowym lodom. Cała rodzina będzie czerpała radość z jedzenia smakowitych domowych lodów.