Blender zawsze w cenie

Blender może być kielichowy lub ręczny. Ten pierwszy jest wygodniejszy, bo jedzenie rozdrabniane jest do kielicha. Ten drugi jest rodzajem pałeczki trzymanej w ręce, która rozdrabnia jedzenie w misce lub garnku. Blendery ręczne pomagają przyrządzić sosy i różne papki dla dzieci lub starszych osób, którym trudno przeżuwać duże kęsy.  Niektóre blendery wyposażone zostały w trzepaczkę, która pozwala stworzyć bitą śmietaną, ozdobę ciasta lub deseru.
Blender kielichowy składa się z podstawy i kielicha. Kielich jest to rodzaj dużego dzbanka, wyposażonego w obrotowe noże na dnie. Do takiego blendera wrzuca się składniki, nakłada się pokrywę i włącza się urządzenie. Koktajle i przeciery powstają szybko. Podobnie lekkie ciasta. Noże i materiał wykonania blendera są ważne. Noże są dwuskrzydłowe lub czteroskrzydłowe. Te drugie są lepsze, rozdrabniają szybko oraz dokładnie. Niektórzy producenci oferują kilka noży, na wymianę, i to jest idealne rozwiązanie. Nie trzeba martwić się, co zrobić ze stępionym nożem, wystarczy wymienić ostrze i można dalej pracować. Noże wykonane są ze stali lub tytanu. Wymienne końcówki blenderów ręcznych mogą być wykonane ze stali, odpornej na uszkodzenia i wysokie temperatury. Uchwyt blendera powinien być obleczony materiałem antypoślizgowym. Jego kształt powinien być dopasowany do kształtu dłoni. W blenderach ważna jest moc silnika – około 700 W ma blender ręczny, a kielichowy do 1500 W. Czas pracy blendera ręcznego wynosi kilkanaście sekund. Dłużej nie zaleca się go używać, bo urządzenie może się przegrzać. Po odpoczynku blender można włączyć jeszcze raz i dokończyć nim pracę. Blender zajmuje mniej miejsca niż robot kuchenny. Może być przewodowy lub bezprzewodowy – ten drugi jest droższy. Jego ceny wahają się od 100 do nawet 1000 złotych – czasem w promocji można kupić blender ręczny za kilkadziesiąt złotych. Są to jednak kwoty do zaakceptowania. Blendery mogą mieć kilka szybkości pracy, co znacznie ułatwia szybkie rozdrabnianie, ucieranie i miksowanie. Miksowanie zup i przyrządzanie zup kremów jest podstawowym zastosowaniem blendera, podobnie jak miksowanie owoców do ciast i deserów, lodów oraz kremów. Blender jest do tego idealnie stworzony. Koktajle owocowe – na przykład będące połączeniem mleka, jogurtu czy kefiru z truskawkami lub bananami – są najczęściej przyrządzane w blenderze. Można do nich dodać cukier, miód, cukier waniliowy lub odrobinę soku. Koktajl bananowy z odrobiną startej czekolady lub rozpuszczalnej kawy zyskuje na smaku i wyrazistości. Dla dzieciaków można przetrzeć marchewkę i ziemniaczki, tworząc ich ulubiony obiadek. Czasami blender kielichowy jest częścią miksera kuchennego. Częściej jednak stanowi odrębne urządzenie.

Jakie funkcje może mieć blender?

Blender może mieć funkcję SpeedTouch, która pozwala zmieniać ustawienia i włączać funkcję turbo. Można rozpocząć miksowanie powoli, nie rozpryskując produktów. Jest to bardzo przydatna i praktyczna funkcja blendera. Blender pozwala przygotować ciasto na babeczki i placki, ubijać śmietanę i ucierać krem. Ma całkiem szerokie spektrum niezbędnych funkcji. Nie należy w nim rozdrabniać gorących składników, trzeba odczekać aż będą miały temperaturę około 80 stopni Celsjusza. Nowi użytkownicy powinni pamiętać, że nowe urządzenie przed pierwszym zastosowaniem dokładnie myjemy. Jeśli urządzenie nagle nagrzeje się, wydziela brzydki zapach lub dym to należy je natychmiast wyłączyć i odczekać godzinę przed ponownym użyciem. Po upływie tego czasu można sprawdzić czy wszystko jest w porządku. Jeśli urządzenie nadal wydziela zapach to należy udać się do firmowego serwisu. Długotrwałe używanie blendera może doprowadzić do jego spalenia i konieczności zakupu nowego blendera. Nie jest to urządzenie przemysłowe, przeznaczone do używania godzinami, lecz do użytku domowego. Blender ma końcówkę rozdrabniającą, której można użyć do siekania ziół, cebuli, orzechów czy parmezanu.
Bez blendera o wiele trudniej przygotować zupy-kremy, papki, przeciery i dobre koktajle owocowe. Lepiej sporządzić smakowite ciasta i babeczki z blenderem niż bez niego. Urządzenie jest niewielkie – kielichowe jest smukłe i może stać na kuchennym blacie. Ręczne mieści się w małym kartoniku i daje się schować w szafce. Oba zajmują mało miejsca, ale mając wybór lepiej kupić blender kielichowy, w którym wygodniej miesza się wszelkie substancje do przyrządzenia smakowitych potraw. Rodzinny jadłospis zyska wiele dobrego dzięki blenderowi.