Papilotki

Przypuszczam, że każdy z was Drodzy Czytelnicy zna i smakował już takich niewielkich, słodkich babeczek w papierowych foremkach – jednakże większość osób nie wie, iż właśnie te foremki są podstawą do pieczenia takiej babeczki – zwykle w przemyśle cukierniczym nazywane są one papilotkami. Jak już napisałem, wspomniane powyżej papilotki to wręcz kluczowy element pieczenia babeczki. Ich rola polega na zapobieganiu przywierania ciasta z którego robi się babeczki do formy do pieczenia. Prócz tego ułatwiają one wydobywanie babeczek po upieczeniu z zagłębienia w formie. zatem wbrew temu co mogłoby się wydawać papilotki nie pełnią tylko i wyłącznie roli „ozdóbki” do ciastka. Poniżej zamieszczamy opis w jaki sposób można wykonać takie babeczki w papilotkach. Praktycznie każdy ze składników można zakupić w większości marketów. Zwykle kupimy w tam także papilotki, jednak czasem są trudno dostępne, więc można ich poszukać w sieci.

Jakie składaniki będą nam potrzebne? Otóż będzie to: mąka, jajka, proszek do pieczenia, jogurt, cukier, olej i margaryna, a także same papilotki oraz specjalna forma z zagłębieniami. Pierwsza czynność to zrobienie ciasta. Trzeba zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia – w naszym przypadku potrzebujemy około 2 łyżeczek proszku do pieczenia. Następnie dodajemy i ugniatamy pozostałe składniki, oprócz margaryny, którą wykorzystamy za chwilę. potrzebna nam ona jest do przygotowania formy – smarujemy ją margaryną, a w zagłębienia wkładamy papilotki. Teraz wlewamy ciasto w ułożone papilotki znajdujące i wkładamy całość do rozgrzanego piekarnika. Przy temp. ok 200 stopni Celsjusza pieczemy je jakieś 20 minut.Pycha, mmm No dokładnie Polecam wypróbowanie muffin na słonoOstatnio znalazłem też ciekawy przepis na wersję na słono z tartą cukinią.